torsdag 12. mars 2015

Er vi visuelle analfabeter?

Hei 

I dag leste vi en artikkel på skolen om visuelle analfabeter. Artikkelen påstår at bilder ikke bare er farlige, men at vi må lære oss å forstå dem. Du kan lese artikkelen på: http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Er-vi-visuelle-analfabeter-6981119.html#.VQA6DPZBMuZ.facebook

Jeg syntes denne artikkelen først var litt vanskelig å forstå, men når jeg gjorde det syntes jeg at det var en god artikkel. 

Jeg syntes det er dumt at vi ikke lærer å forstå meningen med bildene på grunnskolen, ettersom bildet har fått en sentral plass i media. Vi lærer å analysere historier, dikt og andre tekster i norsken på skolen, hvorfor kan vi ikke også lære oss å lese bilder? Alle lærer å lese tekster, men ikke alle lærer å lese bilder. Jeg mener at dette er like viktig som å kunne lese en tekst. Ved hjelp av bilder kan vi forstå ting enda bedre. Og der er iallfall viktig siden det bli mer og mer populært å bruke bilder overalt!  Dersom vi hadde lært dette hadde det kanskje ikke vært noe problem med feiltolkning, fordi alle da hadde tenkt igjennom bildene de publiserte.

Mange av de som tilhører de eldre generasjonene er livredde for å publisere innlegg og bilder. Men sannheten er at ingen burde være redde for dette. Det er fin mulighet til å uttrykke seg selv og vise frem meningene sine. Helt siden det ble mulig å publisere bilder til hele verden, har mennesker bare fokusert på hvor farlig det er at alle kan se bildene. At bildene er offentlige. Men bilder er ikke farlige. Bilder gjør ting veldig mye mer interessant. Vi må begynne å fokusere på fordelene og mulighetene vi får ved denne muligheten.

I artikkelen står det også at "Kompetansemålene i grunnskolen lærer barna våre opp til å forbli visuelle analfabeter" 

Kanskje burde kompetansemålene følges bedre opp på grunnskolen slik at barna kan lære å tolke, lese og analysere bilder? 
Men burde det ikke også være lov til å ikke alltid være så seriøs? Kanskje folk burde slutte å være så altfor kritiske?
Litt kritisk må det være lov til å være, hvis ikke blir det vanskelig å kommunisere med bilder. 
Men det finnes da grenser for hvor kritisk.

- Amalie

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar